Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 15 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle sonuçlanan katliam 25 yılın ardından cezasız kaldı. İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi davanın tek sanığı dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun beraatına hükmetti. Liceli aileler adına davayı en başından beri takip eden Avukat Murat Yunus Muratkan, kararla ilgili olarak "90'lı yıllardaki ağır insan hak ihlalleri de bu kararla beraat etti" dedi.
Lice'de ve Lice davasında ne oldu?
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993'te 16 kişi öldürüldü, öldürülenler arasında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın da vardı. Çok sayıda ev ve işyeri yakıldı. Yüzlerce kişi göçe zorlandı. Olaylar sırasında ilçe merkezinde 400 ev, 242 dükkan yakıldı, yıkım ve tahribat nedeniyle 13 bin 650 olan Lice nüfusu 2500'lere kadar düştü. Katliamla ilgili iddianame zamanaşımına bir gün kala kabul edildi, yargılama 21 yıl sonra, 16 Ocak 2015’te başladı.
İddianameye göre saldırıyı, o dönem yetkililerin açıkladığının tersine, PKK yapmadı. Olayın failleri olarak belirlenen, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Sanıklar tutuklanmadı.
Dava Diyarbakır'dan Eskişehir'e, oradan tekrar Diyarbakır'a gönderildi ve son olarak da İzmir'e taşındı. İzmir ‘de mahkeme sanıkların yargılanmasının izne tabi olduğunu öne sürerek yargılamayı durdurup izin gerektiğine hükmetti. 13 Haziran 2014'te dava durduruldu. HSYK 3. Dairesi davanın durdurulma kararını bozarken sanıklardan Yanardağ Ağustos 2015'te hayatını kaybetti. Davanın tek sanığı Hatipoğlu da tüm suçlardan beraat etti. .
10.12.2018
cumhuriyet.com.tr